ULTRATOVUSHNING MIKROBIOLOGIYADAGI AHAMIYATI VA MIKROORGANIZMLARGA TA’SIRI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2026)
Ушбу мақолада ультратовушнинг микроорганизмларга таъсири ва унинг микробиологиядаги амалий аҳамияти кўриб чиқилади. Ультратовуш юқори частотали механик таъсир сифатида бактериялар, замбуруғлар ва бошқа микроорганизмлар ҳужайра тузилмасини бузиш қобилиятига эга. Унинг таъсирида ҳужайра девори шикастланади, ички тузилмалар издан чиқади ва микроблар фаолияти сусаяди ёки тўхтайди. Шунингдек, ультратовуш биофтилмларни парчалашда ва стерилизация жараёнларида самарали қўлланилади.