MOMORDICA CHARANTIA NING TURLI XIL STRESSLARGA JAVOB REAKSIYASINI HOSIL QILUVCHI GENLARINING MOLEKULYAR TAXLILI (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda iqlimlashtirilgan M. charantia dorivor o‘simlikida 12 xil tolerantlik genlari mavjudligini o‘rganishga qaratilgan.Tanlangan genlar, ya’ni CSP3, CYP707A, GST, PYL4, BCH, POD1, RBOH, CAT, GR, PP2C78, PP2C8 va SOS2 stressga chidamlilik, jumladan, sovuqqa chidamlilik, qurg‘oqchilikka chidamlilik, sho‘rlanishga chidamlilik, patogenlar va kadmiy kabi og‘ir metallarga qarshilik bilan bog‘liq turli xususiyatlarni berishi ma’lum. Ushbu stressga chidamlilik genlarining mavjudligini tushunish M. charantia ning ko‘plab abiotik stresslarga dosh berish uchun genetik moslashuvini tushuntirish uchun juda muhimdir.