Bug’doy kepagi tarkibidagi mikro va makroelementlarni tadqiq etish va omixta yemda qo’llanilishi (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Respublikamiz keyingi yillarda qishloq xo‘jaligida foydalanilayotgan xomashyo bazasini kengaytirish va undan oqilona foydalanish maqsadida qayta ishlash texnikasi va texnologiyasini yaratish borasida muayyan natijalarga erishmoqda. 2022- 2026 yillarga mo‘ljallangan yangi O‘zbekistonning taraqqiyot strategiyasining [1] uchinchi-“Milliy iqtisodiyotni jadal rivojlantirish va yuqori o‘sish sur’atlarini ta’minlash” deb nomlangan yo‘nalishida “Chorvachilik ozuqa bazasini kengaytirish va ishlab chiqarish hajmini 1,5-2 baravar ko‘paytirish” maqsadlari qayd etilgan[2].Dunyoda eng yirik ozuqa ishlab chiqarish bozorlari AQSh(176 million tonna), Xitoy (180 million tonna) va Yevropa Ittifoqi (161 million tonna)dir [3], jahon ozuqa bozorining tarkibi beshta asosiy yo'nalishda jamlangan bo'lib, ulardan eng muhimi - cho'chqalar, parrandalar va qoramollar uchun ozuqa ishlab chiqarish mos ravishda 31,8, 33,7 va 26,8% ni tashkil qiladi. Chorvachilik hayvonlarining ovqat hazm qilish fiziologiyasi tufayli ozuqa ishlab chiqarish asosan o'simlik materiallariga asoslangan. Eng katta strategik ahamiyatga ega bo'lgan ozuqa materiallari - don, soya, yog'lar, go'sht-suyak unlari, shuningdek, oziq-ovqat sanoati chiqindilari[4].