TRANZITOR GIPOTERMIK XOLAT – TUSHUNCHA, SABABLARI, EPIDEMIOLOGIYASI, PATOFIZIOLOGIYASI, KLASSIFIKATSIYASI, KLINIK BELGILARI VA JIZZAX VILOYAT BOLALAR KO‘P TARMOQLI TIBBIYOT MARKAZI QABUL BO‘LIMI GA MUROJAAT QILGAN BEMORLAR TAXLILI (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Tasodifiy gipotermiya - bu tana haroratining 35 °C dan pastga tushishi bo‘lib har yili dunyo bo‘ylab minglab odamlar birlamchi gipotermiyadan va birqancha sondagi bemorlar ikkilamchi gipotermiyadan vafot etadi. Kasalxonaga qadar shoshilinch tibbiy yordam ko‘rsatadigan bemorlarda, yaralangan va mast bo‘lgan bemorlar gipotermiya paydo bo‘lishi hatto subtropik mintaqalarda ham tana harorati tez pasayishi kuzatiladi. Kasal yoki shikastlangan bemorlarda gipotermiyani oldini olish uchun profilaktika choralarini ko‘rish muhimdir. Yurak xuruji xavfini tashxislash va baholash klinik belgilarga va iloji bo‘lsa, tana haroratini o‘lchashga asoslangan. Gipotermiya bilan og‘rigan bemorlarni yurak to‘xtab qolish xurujining xavf omillari (yosh va sog‘lom bemorlarda harorat < 30 °C, keksa odamlarda yoki bir nechta qo‘shma kasalliklarga chalingan bemorlarda