ARTHROSPIRA PLATENSIS SUVOʻTINING BIOMASSA MIQDORIGA PAST HARORATNING TAʼSIRI (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2026)
Yashil hamda koʻk-yashil suvʻtlari yorugʻlik taʼsirida anorganik moddalardan organik moddalar sintezlaydi. Ushbu sintezlangan ozuqa moddalar har xil suvoʻt turlarida turlicha miqdorda hosil boʻladi. Asosan ozuqaviy moddalarning hosil boʻlishiga tashqi muhit omillari ham bevosita oʻz taʼsirini oʻtkazadi. Jumladan, yorugʻlik, harorat, havo tarkibi, suv tarkibi, zichlik va boshqalar. Bu abiotik omillar suvoʻtlarning fotosintetik faoliyatiga taʼsir etib biomassa miqdorining oʻzgarishiga sabab boʻladi.