MIKROORGANIZMLARDAN YANGI DORI VOSITALARI ISHLAB CHIQISH (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Ushbu maqola mikroorganizmlardan yangi dori vositalarini ishlab chiqishning nazariy va amaliy jihatlarini — tarixiy ildizlardan tortib zamonaviy genomining, metagenomik, kontsultivatsion texnologiya va sun’iy intellekt yordamida amalga oshirilayotgan dori-kashfiyot strategiyalarigacha — birlashtirib tahlil qiladi. Maqolada mikroorganizmlarning tabiiy mahsulotlari (secondary metabolites) biologik faollik va farmatsevtik potentsial nuqtai nazardan baholanadi, ixtirochi va sanoat laboratoriyalarida foydalanilayotgan genom-maynig va metabolomika yondashuvlari muhokama qilinadi, shuningdek, kritik muammolar — qiyin yetishtiriladigan bakteriyalar, rezistentlik, toksiklik va kimyoviy optimizatsiya — hamda ularni yengish strategiyalari yoritiladi. Amaliy misollar va so‘nggi tadqiqotlardan olingan natijalar, jumladan iChip metodi orqali teixobactin kashfiyoti, genom-maynig orqali yashirin biosintetik gen klasterlarini aniqlash hamda metagenomika va AI yordamida yangi bioaktiv molekulalarni aniqlash imkoniyatlari muhokama qilinadi.