THE SYNTHESIS AND INVESTIGATION OF Fe(III), Cu(II) AND Zn(II) COMPLEX COMPOUNDS WITH 5-AMINOSALICYLIC ACID (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Ushbu ishda temir(III), mis(II) va rux(II) ionlarining 5-aminosalitsilat kislota (5-ASK, mesalazin) bilan hosil qilgan yangi koordinatsion birikmalari sintez qilindi. Komplekslarning tarkibi element tahlili (CHNS, AAS), termogravimetrik tahlil (TGA), infraqizil (IR) va elektron (UV-Vis) spektroskopiya usullari yordamida aniqlandi. Birikmalarning tuzilishi Fe(III), Cu(II) va Zn(II) ionlarining 5-ASK ligandining karboksilat, amin va gidroksil guruhlari bilan chelat komplekslari hosil qilishi asosida tahli qilindi.