QADIMGI ERON ILK О‘RTA ASRLAR SIVILIZATSIYASIDA DINIY MUNOSABATLARNING О‘RNI (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Ushbu tezis Qadimgi Eron ilk oʻrta asrlar sivilizatsiyasida diniy munosabatlarning oʻrni mavzusiga bagʻishlangan. Unda Eron davlatchiligining shakllanishi va rivojlanishidagi diniy tizimlarning, xususan, zardushtiylik, manixeylik va mazdakiylik dinlarining oʻrni atroflicha tahlil qilinadi. Tadqiqotda mazkur dinlarning jamiyatdagi ijtimoiy, siyosiy va madaniy hayotga taʼsiri, shuningdek, turli diniy oqimlar oʻrtasidagi munosabatlar va ular sabab yuzaga kelgan ixtiloflar koʻrib chiqiladi. Asosiy eʼtibor Eron imperiyalarining (Ahamoniylar, Parfiyaliklar, Sosoniylar) boshqaruv tizimida dinning tutgan oʻrniga qaratilgan boʻlib, diniy qarashlarning davlat mafkurasi sifatida qanday shakllanganligi va undan siyosiy maqsadlarda foydalanilganligi yoritiladi.