MODDANING MAGNIT XOSSALARINI O‘RGANISH TARIXI. (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Tarixiy ma’lumotlarga ko‘ra «magnetizm» va «magnit» so‘zlari yunon provinsiyasi  Magneziya  va  Magnes shahri nomidan kelib chiqqan. Chunki bu shahar atrofida  temirni  o‘ziga tortuvchi tosh-magnetit  qazib olingan. Bu ma’lumotni   Lukresiy  Kar  o‘zining  «Moddalar tabiati haqida»  kitobida bayon  qiladi.   Pliniyga   ko‘ra,  “magnit”  so'zi  magnetitni topib olgan Magnes  ismli cho‘pon  nomidan  kelib chiqqan. Magnetit - judda murakkab tuzilmali magnit kristall sinfiga tegishli moddalardan biridir. Aynan magnetit esa - temir ferritdir. Fransuz  olimi    Neel   bunday turdagi  kristallarning  magnit  tuzilishini  anglab,  ular  uchun  - ferrimagnit  nomini  kiritdi.  Ferrimagnetizm  nazariyasini  yaratgani  uchun 1970  yilda  Neel  fizika  bo‘yicha  Nobel  mukofotiga sazovor bo‘lgan