(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Zamonaviy klinik stomatologiyaning muammolaridan biri bu ikkilamchi immunitet tanqisligi fonida yuzaga keladigan og’iz bo’shlig’ining yallig’lanish kasalliklarining o’sishidir. Immunitet reaktsiyasiga ta’sir qiluvchi ichki omil - bu endokrin tizim bo’lib, u gomeostazni neyrokrin tartibga solish kompleksiga kiradi. Turli tish kasalliklarining etiopatogenezida immun, asab va endokrin tizimlar o’rtasidagi murakkab ko’p funktsiyali munosabatlar muhim rol o’ynaydi. Tish kasalliklarining endokrinologik jihatlari bir qator fundamental ilmiy tadqiqotlarda o’z aksini topgan bo’lib, ular og’iz bo’shlig’i organlari tizimlari kasalliklarining endokrin sistema patologiyasi bilan yaqin aloqadorligini ko’rsatadi. Qandli diabet bilan endokrin tizimining eng keng tarqalgan kasalliklaridan biri