(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Global iqlim o‘zgarishlari, resurslardan foydalanish va geoaxborot tizimlarining (GAT) rolini o‘rganish zamonaviy tadqiqotlarning dolzarb yo‘nalishlaridan biridir. Ushbu maqolada, O‘zbekiston Respublikasi misolida, iqlim o‘zgarishlarining tabiiy resurslarga ta’siri va GATning ushbu jarayonlarni boshqarishda qanday yordam berishi tahlil qilinadi. Iqlim o‘zgarishlari ekologik tizimlarga, qishloq xo‘jaligiga va suv resurslariga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. O‘zbekistonning mintaqaviy xususiyatlari, jumladan, cho‘l iqlimi, suv tanqisligi va tabiiy resurslarning cheklanganligi, bu muammolarni yanada kuchaytiradi. GAT esa geografik ma’lumotlarni to‘plash, tahlil qilish va vizualizatsiya qilish imkonini beruvchi qulay vosita sifatida xizmat qiladi.