(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Tasodifiy gipotermiya - bu tana haroratining 35 °C dan pastga tushishi bo‘lib har yili dunyo bo‘ylab minglab odamlar birlamchi gipotermiyadan va birqancha sondagi bemorlar ikkilamchi gipotermiyadan vafot etadi. Kasalxonaga qadar shoshilinch tibbiy yordam ko‘rsatadigan bemorlarda, yaralangan va mast bo‘lgan bemorlar gipotermiya paydo bo‘lishi hatto subtropik mintaqalarda ham tana harorati tez pasayishi kuzatiladi. Kasal yoki shikastlangan bemorlarda gipotermiyani oldini olish uchun profilaktika choralarini ko‘rish muhimdir. Yurak xuruji xavfini tashxislash va baholash klinik belgilarga va iloji bo‘lsa, tana haroratini o‘lchashga asoslangan. Gipotermiya bilan og‘rigan bemorlarni yurak to‘xtab qolish xurujining xavf omillari (yosh va sog‘lom bemorlarda harorat < 30 °C, keksa odamlarda yoki bir nechta qo‘shma kasalliklarga chalingan bemorlarda <32 °C), qorincha ritmining buzilishi yoki sistolik qon bosimi < 90 mm HG bo‘lgan bemorlarni , shuningdek, gipotermiya bilan og‘rigan bemorlar, ular allaqachon yurak xurujiga uchragan , to‘g‘ridan-to‘g‘ri hayotni qo‘llab-quvvatlash markaziga (Shoshilinch Tibbiy Yordam Ilmiy Markazlari Qabul bo‘limlar) olib borilishi kerak. Agar bemorda gipotermiya bo‘lsa, ko‘rsatmaga ko‘ra doimiy yurak-o‘pka reanimatsiyasi (CPR) o‘tkazilishi kerak bo‘ladi. Gipotermiya bilan og‘rigan bemorlarda normotermik bemorlarga qaraganda xayotini saqlab qolish va yaxshi nevrologik natijalar kuzatilmaydi va asistolik yurak to‘xtashi kuzatiladi. Uzoq muddatli qutqarish uchun, agar mavjud bo‘lsa, mexanik sun’iy nafas olish moslamalaridan foydalanish kerak.