(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
O’zbek raqs san’atining mahalliy maktablarida xotin-qizlarning an’anaviy turg’un repertuar va ijro uslubiga ega bo’lgan qadimiy musiqiy raqs-san’ati yashab kelmoqda.Mavjud yo’nalishlarida faoliyat olib boruvchi xalq jamoalari turfa yerlarda turlicha ataladi.Masalan,Xorazm viloyatida-xalfa,Buxoro viloyatida-sozanda,Farg’ona vodiysida-yallachi.Mazkur hududlarda ijoddiy jamoalar odatda anchayin ixcham bo’lgan.Ular uchta cholg’uchi,ikkita raqqosa va shogirdlar.Sgunga qaramay,ijodiy jamoalar bir necha soat davomida muayyan mazmunga ega,kompozitsion yaxlit tomosha ko’rsata olgan.Bu muqaddima, uch-to’rt asosiy qism va xotimadan tashkil topgan o’ziga xos an’anaviy raqs teatri edi.Unda jonli so’z (murojaat,deklomatsiya),qo’shiq (yetakchi xonanda doirada usul berib,Xorazm viloyatida -garmonda qo’shiq boshlaydi,boshqalar jo’r bo’ladi)raqs (asosan yakkaxin raqqosa,kamdan-kam holatlarda ikki raqqosa) umumlashgan holda yagona mazmun kasb etadi.Aynan mana shu maktabning asoschilaridan sanalgan V.Oqilova bugungi kunda ham milliy raqs san’atimizning yorqin namoyandalaridan sanaladi.