(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Tarixiy ma’lumotlarga ko‘ra «magnetizm» va «magnit» so‘zlari yunon provinsiyasi Magneziya va Magnes shahri nomidan kelib chiqqan. Chunki bu shahar atrofida temirni o‘ziga tortuvchi tosh-magnetit qazib olingan. Bu ma’lumotni Lukresiy Kar o‘zining «Moddalar tabiati haqida» kitobida bayon qiladi. Pliniyga ko‘ra, “magnit” so’zi magnetitni topib olgan Magnes ismli cho‘pon nomidan kelib chiqqan. Magnetit - judda murakkab tuzilmali magnit kristall sinfiga tegishli moddalardan biridir. Aynan magnetit esa - temir ferritdir. Fransuz olimi Neel bunday turdagi kristallarning magnit tuzilishini anglab, ular uchun - ferrimagnit nomini kiritdi. Ferrimagnetizm nazariyasini yaratgani uchun 1970 yilda Neel fizika bo‘yicha Nobel mukofotiga sazovor bo‘lgan