(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Butun dunyo miqyosida transport vositalarini iste’molga realizatsiya qilish hajmi 2024-yil, 1-choragiga ko’ra, so‘ngi 5 yilda 12,62 mlrd dollardan 15,41 mlrd dollarga, ya’ni 1,22 barobarga oshdi. Jahon Savdo tashkilotiga ko’ra transport vositalari ishlab chiqarish jarayonidagi asosiy xarajalar, amortizatsiyalash (31,8 foiz), marketing(11,73 foiz), raqamli iqtisodiyot (7,33 foiz) kabi yirik ulushdagi, asosan turg‘un miqdorlarni o‘z ichiga oladi. Masachutches Texnologiyalar Instituti tadqiqotlariga ko’ra transport vositalari realizatsiyasida birgina yuqori amortizatsiya xarajatlarini past iqtisodiy samaradorlikda qo’llash jahon miqyosida tannarxning o‘rtacha 1,39 marotaba ko‘tarilishida olib kelmoqda. Ushbu maqolada transport vositlari amortizatsiyasi xarajatlarini qisqartirishda iqtisodiy sifat nazorati haqida muhim tadqiqotlar va ularning natijalari, hamda tahlillar berib o‘tilgan.