(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Mazkur maqolada xalqaro baholash tizimlari (PISA, TIMSS, PIRLS) bilan O‘zbekistonning milliy baholash tizimi o‘rtasidagi o‘xshashlik va farqlar tahlil qilinadi. Maqolada xalqaro tizimlar ochiqlik, muvofiqlik va tenglik tamoyillariga asoslangan holda ishlab chiqilgani, milliy tizimda esa ayrim holatlarda subyektivlikka yo‘l qo‘yilishi mumkinligi yoritiladi. Taqqoslash orqali milliy baholash tizimini takomillashtirish uchun xalqaro tajribalardan foydalanishning dolzarbligi asoslab beriladi.