(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Muallif mazkur maqolada O’zbekiston va xorijiy davlatlar qonunchiligida korporativ shartnoma institutining paydo bo’lishini tahlil qilishga bag’ishlangan. Xo’jalik jamiyatida ta’sischilarning jamiyatni tashkil etish bo’yicha huquq va majburiyatlarini zimmasiga olishi, ularning jamiyat boshqaruvida ishtirok etishi, ulushlarni taqsimlanishda korporativ shartnoma asosiy o’rin tutadi. Ushbu shartnoma jamiyat ta’sischilarini huquqiy maqomini belgilashda, ularning javobgarligi, daromadi, boshqaruvda ishtiroki va nizolarni hal etishda asosiy vosita hisoblanadi. Dunyoda sherikchilik munososabatlari hamda biznesni tashkil etish taraqqiyoti huquq sohasida korporativ shartnoma institutini vujudga keltirdi. So’nggi yillarda O’zbekistonda xo’jalik jamiyatlari va ularning ishtirokchilari o’rtasida murakkab korporativ munosabatlar takomillashuvi natijasida fuqarolik qonunchiligimizga korporativ shartnoma tushunchasi va uning belgilariga oid o’zgarishlar kiritildi.