XORAZMNİNG IX-XV ASRLAR SHAHARLARİ MANBASHUNOSLİGİ VA TARİXSHUNOSLİGİ. (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2026)
Mazkur mavzu Xorazmning IX–XV asrlardagi shaharlari tarixini manbashunoslik va tarixshunoslik nuqtai nazaridan o‘rganishga bag‘ishlangan. Unda o‘rta asr yozma manbalari, jumladan, arab, fors va turkiy tillarda yaratilgan asarlar asosida Xorazm shaharlarining siyosiy, iqtisodiy va madaniy hayoti yoritiladi. Shuningdek, arxeologik ma’lumotlar hamda zamonaviy tadqiqotchilar tomonidan olib borilgan ilmiy izlanishlar tahlil qilinadi. Ishda Xorazm hududidagi muhim shaharlarning shakllanishi, rivojlanish bosqichlari va ularning Markaziy Osiyo tarixidagi o‘rni ochib beriladi. Tarixshunoslik jihatidan esa mazkur masalaning turli davrlarda qanday o‘rganilgani, ilmiy yondashuvlar evolyutsiyasi va mavjud qarashlar solishtirilib tahlil etiladi. Natijada, Xorazm shaharlari tarixini yoritishda manbalar ahamiyati va ularni ilmiy o‘rganishning dolzarbligi asoslab beriladi.