MAQSUD SHAYXZODA MUMTOZ ADABIYOT ASOSCHISI (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2025)
Ushbu maqolada Maqsud Shayxzodaning o‘zbek mumtoz adabiyoti rivojiga qo‘shgan hissasi, uning bu yo‘nalishdagi ilmiy va badiiy faoliyati yoritiladi. Shayxzoda Sharq mumtoz adabiyotining chuqur bilimdoni sifatida, Navoiy, Rudakiy, Umar Xayyom, Firdavsiy kabi mutafakkirlar merosini o‘rganib, ularni keng jamoatchilikka yetkazgan. U nafaqat tarjimon, balki adabiyotshunos olim sifatida ham mumtoz adabiy merosning falsafiy va estetik asoslarini ochib bergan. Maqolada Shayxzodaning o‘zbek mumtoz adabiy merosini zamonaviy ilmiy nuqtai nazardan qayta talqin qilishi, bu boradagi ilmiy izlanishlari va asarlari tahlil qilinadi. Uning faoliyati mumtoz adabiyotning yangi bosqichda anglanishiga zamin yaratganligi ta’kidlanadi.