(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2024)
Afg’oniston tarix davomida hokimiyat, iqtisodiyot, madaniyat markazlaridan biri sifatida uning atrofidagi mintaqalarning ta’sirchan geografiyalaridan biri bo’lgan. Geografik uzviylik va diniy, etnik, madaniy va lingvistik mushtaraklik mintaqa mamlakatlari taqdirini bir-biriga bog’lab qo’ydi. Afg’onistonning geografik uzluksizligi mintaqadagi davlatlar bilan ikki tomonlama va ko’p tomonlama munosabatlarda teng imkoniyat va muammolarni yaratdi. Umuman Markaziy Osiyo va xususan O’zbekiston o’zaro ta’sir o’tkazgan Afg’onistonning qo’shni geografiyalaridan biri bo’lgan.