(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2025)
Birlashgan Millatlar Tashkiloti global tinchlikni ta’minlashda muhim rol oʻynaydi. Tinchlikni saqlash va xalqaro nizolarni hal qilishda BMTning bir nechta asosiy organlari faoliyat yuritadi. Xavfsizlik Kengashi (UN Security Council) global xavfsizlikni tа’minlash, tinchlikni sаqlash va nizolarni diplomatik yo‘l bilan hal etish uchun ma’suldir. Bosh Assambleya (UN General Assembly) a’zo davlatlarning umumiy yigʻilishi sifatida dunyodagi asosiy masalalarni muhokama qiladi va tavsiyalar beradi. Bosh Kotibi (UN Secretary-General) tashkilotning ijrochi rahbari sifatida diplomatik tashabbuslar koʻradi, tinchlik jarayonlarini qoʻllab-quvvatlaydi va krizislarni oldini olishga harakat qiladi. Shuningdek, BMT Tinchlikni Saqlash Operatsiyalari (UN Peacekeeping Operations) va BMT Iqtisodiy va Ijtimoiy Kengashi (ECOSOC) global rivojlanishni va tinchlikni mustahkamlash uchun turli dasturlarni amalga oshiradi. BMT Inson Huquqlari Kengashi esa inson huquqlarini himoya qilish orqali dunyodagi tinchlikni mustahkamlashda oʻzining oʻrnini egallaydi. Ushbu organlar birgаlikda dunyo miqyosida tinchlik, bаrqаrorlik vа xavfsizlikni sаqlаsh uchun fаoliyat yuritаdi.