«АЛПОМИШ» ЭПОСИНИНГ ГЕНЕЗИСИ (PROBLEMS AND SOLUTIONS OF SCIENTIFIC AND INNOVATIVE RESEARCH, 2024)
Алпомиш ўзбек адабиётининг энг машҳур достонларидан бири бўлиб, оғзаки халқ анъаналарида чуқур илдиз отган. Ушбу достоннинг генезисини бир неча нуқтаи назардан кўриш мумкин: "Алпомиш" достони ўзбек халқининг ўзига хослиги ва маданиятини шакллантираётган даврда вужудга келган. Унда Марказий Осиёда мавжуд бўлган тарихий воқеалар, урф-одатлар ва анъаналар акс эттирилган.  " Алпомиш" авлоддан-авлодга оғзаки равишда ўтиб келган, бу унинг ўзгарувчанлиги ва турли маданий шароитларга мослашишига ҳисса қўшган. Оғзаки ижрочилар (баxши) ушбу достонни сақлаш ва тарқатишда муҳим рол ўйнаган.