MUAMMO, CHISTON, LUG'Z, TA'RIX JANRI HAQIDA. (PROBLEMS AND SOLUTIONS OF SCIENTIFIC AND INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Muammo-arabcha so‘z bo‘lib, u ko‘r qilingan, pinhon qilingan ma'nolarni ifodalagan, u ko‘pincha bir baytli bo‘lgan, goho undan ortgan va o‘zida ma'lum yashirin so‘z, ismni aks ettirgan. Muammo adabiyotga XVIII asrlardan e'tiboran kirib kelgan va XV asrga kelib rivojlana boshlaydi, Ayniqsa Alisher Navoiy tashabbusi bilan ancha takomil topadi. Muammoning ikki ma'nosi bo‘lgan, ya'ni tashqi (zoxiriy) va ichki (botiniy) ma'nolari mavjud, ya'ni uning asosiy mag‘zi ichki (botiniy) ma'nosida beriladi. Muammoning qofiyalanish tizimi ushbu xilda: a-a, a-b va hokazodir, muammo janri o‘z xususiyatlariga ko‘ra alohida jihatlarga egadir.