AQSHDA AXBOROT SIYOSATI VA FUQAROLIK JAMIYATINING O‘ZARO ALOQASI (PROBLEMS AND SOLUTIONS OF SCIENTIFIC AND INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Amerika Qo‘shma Shtatlari (AQSh) axborot siyosatini shakllantirish va uni fuqarolik jamiyati bilan uyg‘un holda rivojlantirishda dunyoning eng ilg‘or tajribasiga ega mamlakatlardan biri hisoblanadi. Ushbu davlatda siyosiy tizimning asosiy ustunlaridan biri — so‘z va matbuot erkinligi, hamda fuqarolarning davlat faoliyatida faol ishtirok etishi huquqidir. AQSh Konstitutsiyasining Birinchi tuzatishi (First Amendment) so‘z erkinligini kafolatlab, fuqarolarga davlat faoliyati haqida ochiq ma’lumot olish va uni erkin muhokama qilish huquqini beradi. Bu esa fuqarolik jamiyatining mustahkamlanishida, davlat boshqaruvi shaffofligini ta’minlashda muhim omil hisoblanadi.