Korxonalarning bankrotlik riskini baholashning xalqaro modellari (PROBLEMS AND SOLUTIONS OF SCIENTIFIC AND INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqola korxonalarning bankrotlik riskini baholashda qo‘llaniladigan xalqaro modellarni keng qamrovli tahlil qiladi. Tadqiqotda Altman Z-score, Ohlson O-score, Zmijewski modeli, Springate modeli va boshqa muhim yondashuvlarning tuzilishi, qo‘llanilishi, samaradorligi va amaliy ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Ushbu modellar turli iqtisodiy kontekstlarda, jumladan, rivojlangan va rivojlanayotgan bozorlarda sinovdan o‘tkazilgan. O‘zbekiston iqtisodiyotidagi o‘ziga xos sharoitlar, masalan, moliyaviy hisobotlarning shaffofligi, korxona hajmi va bozor dinamikasi nuqtai nazaridan modellarning mosligi baholanadi. Maqola korxona rahbarlari, moliya tahlilchilari va iqtisodchilar uchun ushbu modellarni qo‘llash bo‘yicha amaliy tavsiyalar taqdim etadi, shuningdek, O‘zbekiston sharoitlarida modellar moslashtirilishi bo‘yicha takliflar beradi. Tadqiqot natijalari korxonalarning moliyaviy barqarorligini ta’minlash va moliyaviy inqirozlarni oldini olishda muhim ahamiyatga ega.