SUVSIZLANISHNING BASKETBOLCHILARNING JISMONIY VA AQLIY FAOLIGIGA TASIRI (PROBLEMS AND SOLUTIONS OF SCIENTIFIC AND INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu tezisda suvsizlishning basketbolchilarning jismoniy va aqliy faolligiga ta’siri tahlil qilinadi. Basketbol o‘yinlari davomida terlash natijasida organizm suyuqlik yo‘qotadi, bu esa chidamlilik, tezlik, mushaklarning ishlashi va umumiy sport natijalariga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Shuningdek, suvsizlanish diqqatni jamlash, reaksiya tezligi va qaror qabul qilish jarayonlarini ham susaytiradi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, optimal gidratatsiya darajasini saqlash basketbolchilarning samaradorligini oshirishda muhim omillardan biridir. Tezisda suvsizlanishning oldini olish strategiyalari va sportchilarning suv balansini muvozanatda ushlab turish usullari ham ko‘rib chiqiladi.