(untitled) (PROBLEMS AND SOLUTIONS OF SCIENTIFIC AND INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Maqola Maqsud Qoriyevning "Ibn Sino" tarixiy-biografik romanida buyuk sharq olimi Abu Ali ibn Sinoning tibbiy faoliyati va izlanishlariga oid tasvirlangan detallarni tahlil qiladi. Roman asosida qahramonning bolalikdagi ta’lim jarayoni, muayyan kasalliklarni davolash epizodlari (masalan, qulanch kasalligi), ilmiy asarlari ("Qonun fi-t-tibb") va tajribaviy yondashuvlari ko’rib chiqiladi. Ushbu tarixiy tibbiy elementlar zamonaviy meditsina fanlari – diagnostika, parhez terapiyasi, farmatsevtika, og’riq klassifikatsiyasi, tibbiy etika va multidisplinar tadqiqotlar bilan solishtiriladi. Maqola roman orqali Ibn Sinoning ilmiy merosining bugungi tibbiyotdagi dolzarb aks-sadosini ochib beradi, shu bilan birga asarning adabiy va ilhomlantiruvchi qiymatini ta’kidlaydi. Tahlil to’liq original bo’lib, o’zbek adabiyoti va tibbiyot tarixi ixlosmandlari uchun mo’ljallangan.