(untitled) (PROBLEMS AND SOLUTIONS OF SCIENTIFIC AND INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek adabiyotining atoqli namoyandasi Maqsud Shayxzodaning hayoti yorqin namunalar orqali yoritiladi. Uning bolalik yillari, ilm-fan va adabiyotga muhabbati, siyosiy tazyiqlarga qaramay adolat va haqiqat yo‘lidan qayrilmagan hayoti o‘rganiladi. Ayniqsa, Shayxzodaning xalq ma’naviyati va ma’rifatini yuksaltirish yo‘lidagi fidokorona xizmatlari, jahon adabiyotini o‘zbek tiliga tarjima qilishdagi hissasi va milliy uyg‘onish ruhidagi asarlari bugungi kun uchun ham dolzarb ahamiyat kasb etadi. Maqola orqali Shayxzodaning hayoti nafaqat bir adibning taqdiri, balki butun bir avlodning ma’naviy jasorati sifatida talqin etiladi.