MINIMAL RESURS BILAN LISTENING O‘RGATISH (INTERNATIONAL SCIENTIFIC INNOVATION RESEARCH CONFERENCE, 2026)
Ushbu maqolada resurslar cheklangan sharoitda (internet sust, audio qurilma yetishmasligi, sinfda texnika yo‘qligi) listening (tinglab tushunish) ko‘nikmasini samarali o‘rgatish metodikasi ishlab chiqiladi. Tadqiqotning markaziy g‘oyasi shundan iboratki, listeningni rivojlantirish uchun doimiy ravishda qimmat audio platformalar yoki maxsus laboratoriyalar shart emas; asosiy natijani “to‘g‘ri tanlangan input”, “aniq topshiriq dizayni” va “tezkor feedback” beradi. Maqolada o‘qituvchi ovozi, oddiy telefon, bir dona karnay, matnni o‘qib berish, “dictogloss”, “minimal pairs”, “shadowing”, “information gap”, “micro-listening” kabi usullar tizimlashtirildi. Tajriba-nazorat dizayni asosida 6 haftalik amaliyotda minimal resursli metodika talabalarning umumiy tinglab tushunish ko‘rsatkichlari, asosiy g‘oya va detalni ajratish, eshitilgan ma’lumotni qayta ifodalash hamda tinglashdagi ishonchini sezilarli oshirishini ko‘rsatdi. Natijalarga tayangan holda, professional ta’lim muassasalari uchun “Minimal resursli listening paketi” (5 komponent) taklif qilinadi: (1) o‘qituvchi-ovozli input banki, (2) 3 bosqichli topshiriqlar, (3) 1 daqiqalik micro-listening, (4) xatoni tuzatish protokoli, (5) uyga beriladigan audio-sikl.