SUFIYLIK FALSAFASIDA KOMIL INSON KONSEPSIYASI (INTERNATIONAL SCIENTIFIC INNOVATION RESEARCH CONFERENCE, 2025)
Mazkur maqolada tasavvuf falsafasida muhim o‘rin tutgan Komil inson (al-insān al-kāmil) konsepsiyasi keng qamrovli falsafiy tahlil qilinadi. Tadqiqot Mahmud Shabistariy, Ibn al-Arabiy va ʿAziz ad-Din Nasafiy asarlari asosida olib boriladi [1–4]. Komil inson mavjudot olamining ontologik maqsadi, ilohiy ism va sifatlarning to‘liq tajassum etuvchisi sifatida talqin qilinadi. Shuningdek, maqolada mazkur konsepsiyaning gnoseologik chegaralari, estetik xususiyatlari va «nur» ramzi orqali bilish muammosi chuqur yoritiladi.