Buyrak Gistalogiyasi. Buyrakda Reabsorbsiya va Filtratsiya jarayonlarining to’g’ri borishi. (INTERNATIONAL SCIENTIFIC INNOVATION RESEARCH CONFERENCE, 2025)
Ushbu tadqiqot buyrakning asosiy funksional birligi bo‘lgan nefronning nozik gistologik tuzilishi va uning organizmdagi gomeostazni saqlashdagi rolini yoritadi. Maqolada buyrak koptokchasida (glomerula) kechadigan qonni ultra-toza suzish (filtratsiya) jarayonining mexanizmlari, shuningdek, nefron kanalchalarida (proksimal, Genle halqasi, distal) sodir bo'ladigan suv, elektrolitlar va kerakli moddalarni qayta so'rilish (reabsorbsiya) jarayonlarining to‘g‘ri borishi tahlil qilinadi. Filtratsiya va reabsorbsiya jarayonlarining to'g'ri va samarali kechishini ta'minlovchi gistologik tuzilmalarning, xususan, glomerulyar membrana, podotsitlar va kanalcha hujayralaridagi maxsus transport oqsillarining ahamiyati muhokama qilinadi. Tadqiqot, buyrakning normal fiziologiyasini tushunish va turli nefropatiyalarda (buyrak kasalliklarida) funksional buzilishlarning sabablarini aniqlash uchun asos yaratadi.