THE FUNCTIONAL ROLE OF TRANSLATION TECHNOLOGIES AND TOOLS IN MODERN TRANSLATION STUDIES (INTERNATIONAL SCIENTIFIC INNOVATION RESEARCH CONFERENCE, 2025)
Zamonaviy tarjimashunoslik tarjima texnologiyalarini tarjima amaliyoti va tadqiqotlarining ajralmas qismi sifatida ko‘rmoqda. Ushbu maqolada hozirgi tarjima jarayonlari hamda tarjimonlar tayyorlashda kompyuter yordamida tarjima dasturlari, tarjima xotirasi bazalari, terminologiya boshqaruvi tizimlari va mashina tarjimasi kabi vositalarning funksional roli har taraflama tahlil qilinadi. Mazkur texnologiyalar tarjimada samaradorlik, izchillik va sifatni oshirishi, shuningdek, post-tahrirlash kabi yangi kasbiy amaliyotlarni yuzaga keltirishi ta’kidlanadi. Tadqiqot davomida tarjimonlarni tayyorlash jarayoniga texnologik kompetensiyalarni joriy etish zarurati hamda raqamli davrdagi qiyinchiliklar va axloqiy jihatlar muhokama qilinadi.