TEXNIKA OLIY TAʼLIM MUASSASALARIDA TALABALARNING KASBIY KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK VA PSIXOLOGIK ASOSLARI (INTERNATIONAL SCIENTIFIC INNOVATION RESEARCH CONFERENCE, 2025)
Texnik oliy ta’lim muassasalari hozirgi globallashgan jamiyatda faqat taʼlim va ilmiy-tadqiqot bilan cheklanib qolmasdan, o‘z faoliyatini “uchinchi missiya” – ya’ni jamiyatga xizmat qilish, innovatsion va ijtimoiy taraqqiyotda ishtirok etishga qaratmoqda. Bunday transformatsiya sharoitida talabalar nafaqat nazariy bilimga ega, balki amaliy, kommunikativ va reflektiv kompetensiyalarga ega bo‘lishi lozim. Ushbu maqolada texnik universitetlarda kasbiy kompetensiyani shakllantirishning pedagogik va psixologik jihatlari o‘rganilib, zamonaviy yondashuvlar tahlil qilinadi. Empirik va nazariy manbalarga asoslangan holda integratsiyalashgan model taqdim etiladi.