“SHAYXZODA VA MILLIY UYG‘ONISH G‘OYALARI” (INTERNATIONAL SCIENTIFIC INNOVATION RESEARCH CONFERENCE, 2025)
Ushbu maqolada Maqsud Shayxzodaning ijodiy merosida milliy uyg‘onish g‘oyalarining ifodalanishi tahlil etiladi. Adibning asarlarida xalqning tarixiy xotirasi, o‘zlikni anglash, ozodlik va ma’rifat sari intilish ruhi aks etgani yoritiladi. Shayxzoda jadidlar an’analarini davom ettirgan holda, o‘z ijodida milliy o‘zlik, erkin tafakkur, vatanparvarlik, ma’naviy uyg‘onish kabi tushunchalarni ilgari surgan. U yaratgan tarixiy obrazlar va dramatik asarlar milliy g‘urur va birlikni tarannum etadi. Maqolada Shayxzodaning milliy uyg‘onish jarayonidagi o‘rni, uning adabiy va ma’rifiy faoliyati orqali jamiyat tafakkuriga ta’siri ochib beriladi. Mazkur mavzu bugungi kun uchun ham dolzarb bo‘lib, yosh avlodni milliy ruhda tarbiyalashda muhim manba hisoblanadi.