ЭКСТРЕМАЛ КАМ ВАЗНЛИ ЧАҚАЛОҚЛАРДА ИММУН ТИЗИМИ АЪЗОЛАРИНИНГ МОРФОЛОГИЯСИ. (INTERNATIONAL SCIENTIFIC INNOVATION RESEARCH CONFERENCE, 2025)
Дунёда муддатидан олдин туғилган ўта кичик вазнли (1001 гргачам)чақалоқлар ўлимининг хозирги пайтда ривожланаётган давлатларда жуда юқори кўрсаткичи йил сайин ошиб бормоқда. АҚШ ва Европада перинатал патологияларда муддатидан олдин экстримал кам вазнда  туғилган чақалоқларда ўлим кўрстакичи 1000 туғруққа 12-14 тани ташкил этса, Россия Федерациясида 14-17 тани,  МДХ давлатлари ва Ўрта Осиёда ушбу кўрсактич, 30-67 тани ташкил этиб, летал кўрсаткич ўртача 41-75% ни ташкил этади. Ўрта Осиё давлатлари ичида,  экстримал тана вазни билан туғилиш юқори бўлган давлат бу, Туркманистон давлати ( 1000 туғруққа 72,3 тани), Тожикистони жануби шарқий вилоятлари (1000та туғруққа  64 тани) ва Ўзбекистонни жануби шарқий худудлари, жумладан Хоразм вилоятида (1000 та туғруққа 38,7 та) хисобланади. Жумладан, мамлакатимизда 2022 йилда жами йил давомидаги туғруқларни ўртача, 1,2% ни ташкил этди (121мингтани), перинатал патологияларни бир қисми кўринишда қабул қилиниб, она бола мухофазасини таъминлашда мухим хисобланади. Ҳар бир давлатнинг иқтисодий, сиёсий ва тиббий ислохатларини бахолашда мухим  хисобланиб, БССТ 2022 йил маълумотларига кўра, демографик кўрсаткичларни бахолаш учун асосий мезон хисобланади.