(untitled) (INTERNATIONAL SCIENTIFIC INNOVATION RESEARCH CONFERENCE, 2025)
Neyronlar inson miya va asab tizimining markaziy elementlari bo‘lib, ular organizmdagi barcha fiziologik jarayonlarni boshqaradi. Ularning asosiy vazifasi miya va orqa miya o‘rtasida axborot uzatishdir. Neyronlarning ishlashi va ularning tashqi muhitga bo‘lgan reaksiyalari sog‘liqni saqlash tizimida juda katta ahamiyatga ega. Ayniqsa, neyronlarning salbiy ta’sirlarga qarshi zaiflashishi va ularning shikastlanishi nevrologik kasalliklar, masalan, Parkinson kasalligi, Alzheimer kasalligi, epilepsiya kabi muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Bugungi kunda neyronlar faoliyatini va ularning tashqi omillarga, jumladan stress, travmalar, toksik moddalar va o‘zgaruvchan muhitga bo‘lgan javoblarini tushunish, asab tizimi kasalliklarini erta aniqlash va samarali davolash usullarini ishlab chiqish uchun muhim ahamiyatga ega. Neyronlar va ularning biologik xususiyatlarini o‘rganish, shuningdek, bu kasalliklarni davolashda yangi yondashuvlarni yaratishda ham muhimdir. Ushbu maqolada neyronlarning fiziologiyasi va ularning tashqi ta’sirlarga qanday javob berishini, shuningdek, nevrologik kasalliklar va ularning davolash usullari haqida so‘z yuritiladi. Neyronlarning zararlanishi va ularning ishlashidagi buzilishlar ko‘plab jiddiy kasalliklarning rivojlanishiga olib keladi. Biroq, zamonaviy ilm-fan va tibbiyot yutuqlari bu kasalliklarni davolash, oldini olish va umuman nevrologik sog‘liqni saqlashni yaxshilash uchun yangi imkoniyatlar yaratmoqda. Yurak, stress, travmalar va toksik moddalar kabi tashqi omillar inson miya va asab tizimiga jiddiy ta’sir qilishi mumkin. Bu faktlar asab tizimi kasalliklarini o‘rganish va ularga qarshi kurashish uchun zarur. Maqolada bu omillarning neyronlar faoliyatiga qanday ta’sir qilishi va bu kasalliklarni davolash uchun qanday yondashuvlar mavjudligi haqida batafsil ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek, nevrologik kasalliklarni erta aniqlash va samarali davolash metodlarining bugungi kunda qanday rivojlanib borayotganini ko‘rsatish orqali neyronlarning biologik xususiyatlarini tushunish va bu boradagi ilmiy yutuqlarni taqdim etishning ahamiyati ta’kidlanadi.