HUQUQLARINING AYBSIZLIK PREZUMIYASIDAN FOYDALANISH.INSONNING YETAKCHI HUQUQIDIR. (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2024)
Aybsizlik prezumiyasi -yuridik javobgarlikka tortilgan fuqaroning aybi yo'qligi to'g'risidagi farazdir boshqacha aytganda aybdorning jinoyati qonuniy tartibda isbot qilinmaguncha ,uni aybsiz deb faraz qilishdir.Bu normalar mamlakatimizda Jinoyat kodeksi ,Konstitutsiya va boshqa qonunlarda bu huquq ta'minlanadi.Asosan aybsizlik prezumiyasi ko'plab davlatlarda mavjud insonning huquqidir.Insonning aybi qonuniy dalilar orqali isbot qilunguniga qadar fuqaro foydalanishi mumkin.Mamlakatimiz mustaqil  bo'lgandan keyin konstitutsiya orqali bu huquqni mustahkamladi.Aybsizlik prezumiyasi-fuqaroning halol-pokligi umumiy prezumiyasining namoyon bo'lishidir.U shaxsni javobgarlikka tortuvchi organga ushbu shaxsning aybini tasdiqlovchi dalilarni to'plash majburiyatini yuklaydi.Agar  bular amalga oshirilmasa ushbu prezumiyasiga ko'ra fuqaro aybsiz hisoblanadi.Fuqaroning aybsizlik prezumiyasi shaxs huquqi va erkinliklarining ishonchli kafolatidir.Shundan ko'rinib turibdiki,aybsizlik prezumiyasi jinoyat protessining muhim demokratik belgilardan biridir.Demak,u shaxsning huquqlari muhofaza qilinishini ta'minlaydi,asosiz ayblash va hukm etishning oldini oladi.