СУРУНКАЛИ ОШҚОЗОН ЯРА КАСАЛИГИНИ УЗОҚ ДАВОЛАНИШИДА ЖИГАРДА ЮЗАГА КЕЛАДИГАН ГИСТОКИМЁВИЙ ЎЗГАРИШЛАР (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2026)
Сурункали ошқозон яра касаллигини узоқ вақт даволанишида  жигарда  юзага келадиган асосий  гистокимёвий  ўзгаришлар асосан, Раппопорт бўйича  жигарни  фаол майдонларида  сийрак ва дағал фуксинофил толаларни кўп миқдорда шаклланиши юзага келганлиги аниқланади. Бу беморларни  ёшига ва жараённи  давомийлигига  боғлиқ  холда  45-59 ёшлиларда  перипортал, перилобуляр жигар фиброзини юзага келганлигини англатиб, триадалар атрофида суст шаклланган лимфоцитар инфильтрация ўчоқлари билан намоён бўлади. Ван Гизон усулида  ўрганилганда, жигарни  турли фаол майдонлари  оралиғида синусоидларни   деворида фибробластлар томомнидан синтезланган тропоколлагеннни  коллаген фуксинофил толага  апйланганлиги ва ўтиш босқичларини бўлиши,  жигар бўлакчалари  чегарларида  дағал толали тузилмаларни чеграси ноаниқлиги  жигар циррозини  такомил топаётганлигини  тасдиқлайди.