ORGANIZMNING GORMONAL MIKRO-ARXITEKTURASI: DIFFUZ ENDOKRIN TIZIM VA APUD-OTSITLAR GISTOFIZIOLOGIYASI. (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2026)
Ushbu maqolada organizmning diffuz endokrin tizimi (DET) va uning tarkibiy qismi bo‘lgan APUD (Amine Precursor Uptake and Decarboxylation) tizimining tarkibi, lokalizatsiyasi va molekulyar-biologik ahamiyati kompleks tahlil qilinadi. Ushbu tizim hujayralarining hazm qilish, nafas olish va siydik-tanosil tizimi shilliq qavatlaridagi morfologik o‘rni keng qamrovli yoritilgan. Tadqiqotda APUD-otsitlarning biogen aminlar va tartibga soluvchi peptidlarni sintez qilish mexanizmlari, shuningdek, ularning gistogematik to‘siqlar bilan o‘zaro aloqasi kitobiy ma'lumotlar asosida ko'rib chiqiladi. Maqola hujayralarning sekretor granulalar arxitektonikasi va ularning patofiziologik holatlardagi transformatsiyasi haqida chuqur tushuncha beradi. Bu esa neyroendokrinologiya va klinik morfologiya fanlari uchun nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.