RESPIRATOR YO'L BILAN YUQADIGAN YUQUMLI KASALLIKLAR, ULARNING TARQALISHI VA PROFILAKTIKASI (QIZAMIQ MISOLIDA) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2026)
Havo-tomchi yo‘li bilan yuqadigan infeksiyalar bugungi kunda jahon sog‘liqni saqlash tizimida muhim muammolardan biri hisoblanadi. Ushbu kasalliklar yuqori yuqumliligi, tez tarqalishi va og‘ir asoratlar keltirib chiqarishi bilan xavflidir. Qizamiq eng yuqumli virusli kasalliklardan biri bo‘lib, asosan bolalar orasida keng tarqaladi. Immuniteti past shaxslarda kasallik og‘ir kechadi va o‘lim bilan yakunlanishi ham mumkin. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko‘ra, vaksina bilan qamrab olish darajasining pasayishi qizamiq bilan kasallanish holatlarining ortishiga sabab bo‘lmoqda. Sanitariya-gigiyena qoidalariga rioya qilmaslik ham kasallik tarqalishiga ijobiy sharoit yaratadi.