БОШ МИЯ ЁПИҚ ЖАРОХАТЛАРИДА БУЙРАК УСТИ БЕЗИНИНГ ПАТОЛОГИК АНАТОМИЯСИ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2026)
Бош мия ёпиқ жароҳатлари (БМЁЖ) бугунги кунда тиббиёт амалиётида энг кўп учрайдиган ва юқори ўлим кўрсаткичи ҳамда асорати сифатида ногиронликка олиб келувчи ҳолатлардан бири бўлиб,  ушбу жароҳатлар нафақат бош мия марказий нерв тизими, балки нейроэндокрин тизим фаолиятининг жиддий бузилиши билан кечадиан касалликдир. Умуман олганда стресс-реакцияларнинг асосий эффектор аъзоси бўлган буйрак усти бези бош мия шикастланишларида функционал ва морфологик ўзгаришларга учрайди. Бунинг натижасида, БМЁЖда буйрак усти безининг патологоанатомик хусусиятларини ўрганиш муҳим илмий ва амалий аҳамиятга эга хисобланади