ОСТЕОАРТРИТДА ADAMTS-4 ВА ADAMTS-5 ФЕРМЕНТЛАРИ ДАРАЖАСИНИНГ КЛИНИК БЕЛГИЛАР БИЛАН БОҒЛИҚЛИГИ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2025)
Остеоартрит — меҳнат қобилиятини чекловчи, жамиятда кенг тарқалган сурункали бўғим касалликларидан бири ҳисобланади. Унинг асосий патогенезида тоғай тўқимасининг деградацияси муҳим ўрин тутади. Яқиндаги тадқиқотлар аггреканни парчаловчи ферментлар — ADAMTS-4 ва ADAMTS-5 остеоартритда ҳал қилувчи рол ўйнаши мумкинлигини кўрсатмоқда. Бу ферментларнинг даражасини баҳолаш касалликнинг эрта диагностикаси ва даво самарадорлигини баҳолашда муҳим аҳамият касб этади.