(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2024)
Bu maqolada qovoqdoshlar oilasi vakili oshqovoqning morfologik xususiyatlari haqida ma’lumotlar keltirilgan. Oshqovoqning mevasi yiirik, soxta meva. Mevaning tashqi qavati qattiq, ichki qavati esa shirador va etdor. Urug‘ida 50 % gacha moylar mavjud. Oshqovoq mevasi tarkibida 15-18 % quruq modda, 4-11% askorbin kislota karotin, tiamin, riboflavin, azotli birikmalar, 0,7% biriktiruvchi to’qima, 0,5 % oqsil, 0,2 % yog‘, 0,6 % kul moddasi, urug‘ida 20-40 % gacha yog‘ saqlaydi. Oshqovoqning muskatsimon qovoq va qattiq po‘stli kabi 3 turi ko‘p tarqalgan. Ildizi o‘q ildiz, uzunligi 2m ga teng bo‘ladi. Tarkibida katta miqdorda A vitamini saqlanadi. Qovoq tarkibida beta-karotin organizimiga tushganidan keyin A vitaminga aylanadigan o‘simlik pigmenti miqdori juda ko‘p. Aynan beta- karotin qovoqqa to‘q sariq rang beradi. 13 turi ma’lum.Vatani -Shimoliy va Janubiy Amerika. O‘rta Osiyo, jumladan, O’zbekistonda qadimdan ekib kelingan. Tuproq qal’a arxeologik qazilmalarida topilgan qovoq qoldiqlari buni tasdiqlaydi.