(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2024)
Вирусли гепатит C (HCV ) - Flaviviridae оиласига мансуб РНК сақловчи вируслар томонидан келиб чиқадиган касаллик. Вирусли гепатит C касаллигида фулминант гепатит ва ўлим кам учрайди. Сурункали гепатит тахминан 75% ҳолларда учрайди ва циррозга ва камдан-кам ҳолларда гепатотселлюляр карсиномага олиб келиши мумкин. Бутун Жаҳон Соғлиқни Сақлаш Ташкилотининг (ЖССТ) маълумотларига кўра, 2019 йилда дунё бўйлаб сурункали гепатит C тахминан 58 миллион одам касалланган, ҳар йили тахминан 1,5 миллион янги инфектсия аниқланиб, шуладан тахминан 3,2 миллион бола ва ўсмирлар. Гепатит C дан 290 000 га яқин одам, асосан, цирроз ва гепатоцеллюляр карцинома (бирламчи жигар саратони) туфайли вафот этган.