(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2024)
So’nggi 10-15 yil ichida allergik kasalliklar dunyoning ko’plab mamlakatlarida kasallanish kursatkichi birinchi o’rinlardan birini egallab kelmoqdi (Bilichenko T. N., 1997, Bosquet J, 2003, Conzales D 2002) [1] Allergik rinit (AR) ular orasida eng keng tarqalgan kasalliklardan biri bo’lib, o’tmishda iqtisodiy rivojlangan mamlakatlarda 1,5-2 marta o’sish tendentsiyasiga ega. Oxirgi 10 yillikda,allergik kasalliklarni bizga uni epidemiya deb atashga imkon beradi (Bousquet J, 2003, JSST, 2001) [1-2] Allergik rinit va astma tez-tez birga keladigan keng tarqalgan kasalliklardir. Epidemiologik tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki, bronxial astma bilan og’rigan bemorlarning ko’pchiligida birga yondosh kasallik rinit (burun bushlig‘ini yalliglanishi) bor va rinit mavjudligi bronxial astma rivojlanishi uchun ortib borayotgan xavf omil xisoblanadi.