(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2026)
Жаҳонда полихимиятерапия асоратларини минималлаштириш, онкологик беморларни даволашда оптимал даво тактикасини танлаш энг долзарб масалалардан бир бўлмоқда. Кимётерапия нефротоксикликни ривожланиш хавфи билан боғлиқ бўлиб, у ўткир тубулали шикастланиш, ўткир тубулоинтерстициал нефрит, гломеруляр шикастланиш билан намоён бўлиши мумкин. Дори воситаларининг токсиклиги дозага ва улардан фойдаланиш частотасига боғлиқ. Платина ўз ичига олган дорилар, метотрексат, фосфамид ва унинг ҳосилалари каби дорилар ДНКга зарар этказиш, ҳужайранинг энергия захиралари миқдорини камайтириш, ҳужайра ичидаги ионлар мувозанатини ўзгартириш, реактив кислород турларини синтез қилиш орқали проксимал ўралган тубулалар эпителийсига бевосита токсик таъсир кўрсатади.