(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2026)
Ushbu maqolada sportchilarda yurak faoliyatining fiziologik xususiyatlari, yurak-qon tomir tizimining jismoniy yuklamalarga moslashuvi hamda muntazam mashg‘ulotlar ta’sirida yuzaga keladigan funksional o‘zgarishlar tahlil qilinadi. Sport faoliyati davomida yurakning zarba hajmi, minutlik hajmi, yurak urish tezligi va qon aylanish samaradorligidagi o‘zgarishlar ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, chidamlilik va kuch sport turlari bilan shug‘ullanuvchi sportchilarda yurak faoliyatining farqli jihatlari solishtiriladi. Maqolada yurakning fiziologik gipertrofiyasi, sport yuragi sindromi va ularning sog‘liq uchun ahamiyati ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari sportchilar salomatligini saqlash, mashg‘ulot jarayonini to‘g‘ri tashkil etish hamda yurak-qon tomir tizimiga tushadigan yuklamani me’yorlashtirishda muhim ahamiyat kasb etadi.