(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2026)
Психоз касаллиги бу - психиатриядаги асосий тушунчадир. Илгари барча турдаги руҳий касалликлар учун шу ном берилган. Бугунги кунда бу атама галлюцинациялар, босинқирашлар, ҳақиқатни йўқотиш ёки эго бузилишлари билан тавсифланган ноаниқ белгиланган комплекс белгиларини (синдромини) тасвирлайди. Баъзи касалликларда аффектив аломатлар ҳам психозлар билан боғлиқ. Ушбу турли хил аломатлар алоҳида ёки комбинацияланган ҳолда пайдо бўлиши мумкин. Психозлар турли касалликларда пайдо бўлиши мумкин. Касалликни аниқлаш фақат эҳтиёткорлик билан ташхис қўйиш орқалигина мумкин. Терапия касаллик ва симптомларга боғлиқ. Ўз- ўзидан шифо бўлмаса, даволаш кўпинча нейролептик моддалар амалга оширилади.