(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2025)
Katarakta (lotincha: cataracta) - ko’z gavharining xiralashishi natijasida ko’rish qobiliyatining pasayishi bilan xarakterlanadigan kasallik. Gavhar normal holatda tiniq bo’lishi kerak, shunda yorug’lik bemalol o’tib, to’r pardaga fokuslana oladi. Katarakta rivojlanganda gavhar xiralashadi, natijada ko’rish qobiliyati pasayadi, xuddi oynadan loyqa oynadan qaragandek bo’ladi.Sabablari: Kataraktaning asosiy sababi yoshga bog’liq o’zgarishlar hisoblanadi, lekin boshqa omillar ham rol o’ynashi mumkin: Qandli diabet, ko’z jarohatlari,uzoq muddat davomida kortikosteroidlar kabi dorilarni qabul qilish,uzoq muddat davomida ultrabinafsha nurlanish ta’sirida bo’lish,irsiy moyillik.