(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2024)
Қонни таркибий қисмларга ажратиш плазма, эритроцитларга ҳамда тромбоцитларга ажратиш ХХ-асрнинг 80 йилларига тўғри келади. Тромбоцитларни биринчи бўлиб, бундан тахминан 140 йил аввал “Донне” томонидан аниқланган. Бу кичиқ ҳажмли, 2-5 микрон диаметрдаги уч қаватдан иборат, мембранали ҳужайра (8нм). Тромбоцитлар икки қисмдан иборат бўлиб, доначали грануломер, доначалари йўқ гиаломер деб аталади. Тромбоцитнинг доначали қисмида, яъни грануломерда ретрактозим ферменти бўлиб, шу туфайли қоннинг ретракция жараёни рўй беради. Тромбоцитнинг доначаси йўқ қисмида, эса кўплаб органоидлар жойлашган. Тромбоцит (юн.Тромбос - лахта ва қуюқ-хўжайра) ядросиз қонли пластинка бўлиб, қоннинг қуюқланишида иштирок этади. Қон томир деворининг бутунлигида фаолият кўрсатади ва мегакариоцитларнинг гигант хўжайраларидан қизил суяк кўмигида ҳосил бўлади, 7-10 кун яшайди